Lupénka, to je chronické autoimunitní onemocnění, které vede k přemnožení kožních buněk. Postupně se odumřelé buňky nahromadí do stříbřitě bílých šupin.
V důsledku tohoto stavu se vaše kůže zanítí a zčervená, což způsobuje silné svědění. Neexistuje žádná léčba, která by lupénku vyléčila.
Světlou stránkou však je, že některé farmaceutické a lokální přírodní léčebné přípravky (jako například šampon na ekzémy a lupénku Sphagnum) mohou tento stav kůže zmírnit.
Pokud však máte lupénku, je velmi důležité, co jíte. Podívejme se na potraviny, které je vhodné jíst a kterým se vyhnout, když máte lupénku.
Potraviny, které jíst při lupénce
Pokud máte lupénku, pak potraviny s vysokým obsahem protizánětlivých složek pomohou snížit závažnost onemocnění.
Ovoce a zelenina
Pokud chcete dodržovat protizánětlivou dietu, pak byste měli jíst ovoce a zeleninu. Mají vysoký obsah antioxidantů. Antioxidanty jsou navíc hlavní látkou, která pomáhá při snižování zánětu. Dietu s vysokým obsahem ovoce a zeleniny dermatologové pacientům s lupénkou velmi doporučují.
Potraviny, které je vhodné jíst
Hrozny, třešně a tmavé ovoce
Bobulovité ovoce: třešně, maliny, borůvky, jahody
Zelené rostliny: špenát, kapusta, rukola
Květák, brokolice, klíčky
Tučné ryby
Strava při lupénce by měla být bohatá na tučné ryby, protože poskytují protizánětlivé omega 3 kyseliny. Konzumace dostatečného množství omega 3 kyselin souvisí se snižováním zánětu.
Ryby k jídlu
Sardinky
Losos
Treska obecná
Pstruh
Oleje zdravé pro srdce
Rostlinné oleje jsou dokonce prospěšné při zmírňování příznaků lupénky. Některé rostlinné oleje obsahují protizánětlivé mastné kyseliny.
Oleje ke konzumaci
Světlicový olej
Olivový olej
Kokosový olej
Lněný olej
Čaj
V neposlední řadě - yerba matte a zelený (zejména matcha) čaj jsou plné antioxidantů. Naším doporučením je začít pít Yerba Matte - kromě toho, že udržuje tu nepříjemnou lupénku pod kontrolou, zlepšuje vaše zdraví v mnoha dalších ohledech. A je vynikající!
Potraviny, kterým se při lupénce vyhnout
Je nezbytné vyhýbat se některým potravinám, které vyvolávají zánět. Reakce imunitního systému a záněty mohou vést k závažným stavům.
Mléčné výrobky a červené maso
Mléčné výrobky a červené maso obsahují polynenasycený tuk známý jako kyselina arachidonová. Výzkum ukázal, že tato kyselina je zodpovědná za zvýšení závažnosti lupénky.
Potraviny, kterým je třeba se vyhnout
Hovězí maso
Slanina, klobásy a další výrobky z červeného masa
Vejce
Mléko
Lepek
Lidé trpící lupénkou jsou citliví na lepek. Nejlepší je vyhýbat se potravinám plným lepku.
Potraviny, kterým je třeba se vyhnout
Těstoviny, nudle
Pšenice
Slad, ječmen, žito
Některé zpracované potraviny
Sladové nápoje a pivo
Noční rostliny
Jedním z hlavních spouštěčů lupénky je konzumace plodů nočních rostlin. Tyto rostliny však obsahují solanin, který u člověka ovlivňuje trávení a může způsobit zánět.
Potraviny, kterým je třeba se vyhnout
Pepř
Brambory
Lilky
Rajčata
Závěr
Lupénku vyléčit nemůžete, ale určitě můžete kontrolovat její závažnost, protože jídlo hraje při lupénce opravdu důležitou roli.
Neexistuje žádný trvalý lék, ale můžete najít úlevu v tom, že vyhýbání se určitým potravinám a dodržování správné diety může snížit podráždění, kterým procházíte.